75-vuotias Leevi Hietanen valmistui Nettiperuskoulusta alle vuodessa

Leevi Hietanen, 75, aloitti opintonsa Otavan Opiston Nettiperuskoulussa kesällä 2016. Tasan 9 kuukautta myöhemmin hän oli suorittanut kaikki tarvittavat opinnot ja hänelle ojennettiin peruskoulun päättötodistus lämpimien onnittelujen saattelemana. Verkon välityksellä opiskelua Hietanen pitää helppona, jos vain yhtään osaa käyttää tietokonetta.

Ennen Nettiperuskoulua Hietaselta löytyi ennestään kansakoulun  8. luokan päättötodistus. Kansakoulun jälkeen opiskeluun ei kuitenkaan ollut mahdollisuutta. Koulut olivat kaukana kotipaikasta ja ne olivat maksullisia yksityiskouluja, joihin ei ollut varaa. Hietanen teki pitkän työuran rautakaupassa liikkeenhoitajana sekä sivutyönä isännöitsijänä. Kesällä 2016 tie vei hiukan yllättäenkin takaisin opiskelujen pariin, kun Hietanen laittoi hakemuksen Nettiperuskouluun.
“Se oli sellainen päähänpisto vain, että pystyykö vielä 75-vuotias tajuamaan jotakin näistä asioista.”, hän kuvailee opiskeluajatuksen syntymistä.

Nettiperuskoulussa opiskelu tapahtuu kokonaan netissä Otavan Opiston Muikku- oppimisympäristössä. Kursseja suoritetaan omaan tahtiin itsenäisesti. Jokaisella opiskelijalla on oma ohjaaja, joka huolehtii opintojen edistymisestä ja auttaa tarvittaessa.
“On ollut hienoa opiskella täällä. Minulle oli yllätys, että opiskelu on ihan helppoa kunhan vain osaa yhtään käyttää tietokonetta. Itse tykkään tehdä asioita tietokoneella, ja minulla on isännöitsijän työn kautta siitä kokemusta.”
Erityistä lempiainetta hänellä ei ollut, vaan kaikki aineet olivat mukavia.
“Englanti oli vaikeaa, ruotsi sen sijaan helpompaa. Kielet olivat aikaavieviä. Matematiikan opettajani sen sijaan ihmetteli, kun lasken niin nopeasti. Minullahan on aikaa ympäri vuorokauden joka päivä. Varmasti aiempi kokemus myös auttoi.”

Ympäri vuorokauden Hietanen ei kuitenkaan opiskellut, vaan hänen aktiiviseen elämäntapaansa kuuluu myös liikuntaharrastuksia kuten kävelylenkit ja vesijumppa.
“Viimeinen Nettiperuskoulun kurssini olikin liikuntakurssi. Oli hieno tunne, kun sai viimeisenkin kurssin valmiiksi.”, Hietanen muistelee.

Opiskelusta Hietanen ei juurikaan lähipiirilleen hiiskunut ennen kuin kaikki oli suoritettu.
“Osaa huvitti, kun lopulta kerroin heille. Serkkuni katsoi materiaaleja ja sanoi, että onpa sinulla ollut kova työ. Kommentoin siihen, että minulla oli koko talvi aikaa.”, Hietanen kertoo.
Hietasen mielestä opiskelu pitää aivot virkeänä, sillä aina oppii jotakin uutta.
“Voin kyllä suositella Nettiperuskoulua niin nuorille kuin varttuneimmille henkilöille. Riittää, että on perustaidot tietokoneen käytössä.”

Uteluihin seuraavista suunnitelmista Hietanen vastaa varovaisesti, että harkitsee kyllä jatkamista Nettilukioon.
“Voisin ainakin aloittaa ja kokeilla syksyllä.”, Hietanen miettii.

Tagit: nettiperuskoulu, peruskoulu
  • 24.04.2017