Toinen koulu, toinen maailma. Oppimisen tulevaisuus 2030
Linturi Hannu & Rubin Anita
Oppimisen tulevaisuus 2030 -barometrin tarkoituksena on kerätä asiantuntijoiden käsityksiä, mielipiteitä ja hiljaista tietoa oppimisen, koulutuksen, koulun ja osaamisen tulevaisuuden haasteista. Barometri toteutetaan delfoi-tutkimuksena ja väittämien kautta tarkastellaan odotuksia, toiveita ja pelkoja. Tavoitteena on kartoittaa sitä, millä tavalla kahden eri paneelin asiantuntijat näkevät kunkin tarkasteltavan asian todennäköisyyden tulevaisuudessa ja miten toivottavana tai ei-toivottavana he sitä pitävät.
Ensimmäinen Oppimisen tulevaisuus 2030 -barometri rakennettiin ja sen ensimmäinen kierros toteutettiin vuonna 2010 Opetushallituksen tilauksesta. Sen yhtenä tavoitteena oli tukea erityisesti perusopetuksen opetussuunnitelmatyön uudistamisprosessia, mutta barometrin luonteen mukaisesti kyselyjen teemat koskevat oppimisen ja osaamisen kokonaisuutta laajemmin. Tässä julkaisussa käydään läpi tuloksia ja analysoidaan oppimisen kentän mahdollisia muutoshaasteita vastauksista nousseiden kolmen näkökulman - kiistan, dialogin ja ratkaisun - avulla. Lisäki tulosten pohjalta rakennetaan viisi oppimisen tulevaisuudenskenaariota.
https://www.utu.fi/fi/yksikot/ffrc/julkaisut/tutu-julkaisut/Documents/Tutu_2011-1.pdf
Lukion tulevaisuus 2030 – Toinen koulu, toinen maailma
Hannu Linturi, Anita Rubin ja Tiina Airaksinen
Lukion tulevaisuus 2030 on jatkoa opetus- ja kulttuuriministeriön aloitteesta tehdylle yleissivistävän koulutuksen tulevaisuutta luottavalle barometrille. Työtä on tehty yhdessä Otavan Opiston, Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen ja Demos ry:n kanssa.
Opetushallituksen Oppimisen tulevaisuus 2030 -barometrin avulla havainnoidaan sellaisia kehityksen epäjatkuvuuksia, joita trendit ja tilastot eivät paljasta. Lukiojulkaisu on osaraportti barometrin toisesta vuosikierroksesta, jossa uutena kohteena tutkitaan lukion tulevaisuutta.
http://www.oph.fi/download/137072_Lukion_tulevaisuus_2030.pdf
Pedagogiset toimintakulttuurit muutoksessa – Sosiaalinen media ja yleissivistävä opetus Suomessa vuonna 2023
Kari A. Hintikka
Tässä katsauksessa sosiaalisen median kehittymistä tarkastellaan seuraavan kymmenen vuoden aikajänteellä. Oletuksena on, että internet ja sosiaalinen media vaikuttavat monin tavoin yleissivistävään opetukseen ja oppimiseen vuoteen 2023 mennessä. Tämän vaikuttavuuden näkivät katsauksen tekemisessä mukana olleet asiantuntijat, jotka myös katsoivat, että esitetyt vaikutukset ovat tässä yhteydessä enemmänkin ali- kuin yliarvioituja. Lähtökohtainen oletus vaikutuksista – erityisesti positiivisista – ei kuitenkaan tarkoita, että katsaus käsittelisi sosiaalista mediaa kritiikittömässä huumassa. Päinvastoin, katsaus tarkastelee toivottavasti realistisesti sosiaalisen median mahdollisuuksia opetuksessa kritiikkiä ja heikkouksia unohtamatta.
http://www.otavanopisto.fi/resources/public//liitteet/julkaisut/somy2023_www.pdf
Futura 33 (2014): 3. Oppimisen tulevaisuus
Tulevaisuuden tutkimuksen seura. Helsinki
Futura 34 (2015): 2. Koulun tulevaisuus
Tulevaisuuden tutkimuksen seura. Helsinki
http://www.tutuseura.fi/julkaisut/futura/futura-22015/
Futuribles of learning 2030 - Delphi supports the reform of the core curricula in Finland
Tiina Airaksinen, Hannu Linturi, Irmeli Halinen
Artikkeli julkaisussa: Eur J Futures Res (2017) 5: 2.
https://docs.google.com/document/d/15rpoAorHPbvlSj3NjrKNfDuO4DTJvc7SVT9-Wnu761Q